16.8.11

Genel Bilgi


Resmi AdıCumhurii Tocikiston (Tacikistan Cumhuriyeti)
Başkent: Duşanbe
Yüzölçümü: 143.100 km2
Nüfus: 7.000.000
Resmi Dil: Tacikçe
Din: İslâm
Para Birimi: Somoni. 
14 Ağustos 2011 tarihi itibariyle Tacikistan Cumhuriyeti'nin Merkez bankasının kuru: 1 ABD doları 4.73 Somoni'dir 

Tacikistan konum itibari ile Orta Asya'da yer almaktadır. Doğuda Çin, güneyde Afganistan, batı ve kuzeyde Özbekistan ve Kırgızistan'la çevrili. Tacikistan toprakları Asya'nın dağlık iç kesimlerinde yer alır ve sahip olduğu toprağın %93'ü dağdır.
Fizikî Yapı
Tacikistan topraklarının büyük bölümü dağlarla kaplıdır. Toprakların yarısından fazlasının yüksekliği 3000 metreden fazladır. Kuzeyde Tanrı Dağlarının batı uzantıları, orta kesimde aynı dağların güney uzantıları, güneydoğuda ise Pamir-Alay dağ silsilesinin buzullarla kaplı dorukları yer alır. Güneydeki dağlar arasında geniş vâdiler bulunur.
Ülkedeki göller Pamir bölgesinde toplanmış olup sayıları çok azdır. Göllerin en büyüğü denizden 3960 m yükseklikte yer alan Karakul Gölüdür. Dağlardan kaynak alan sular Sır Derya ve Amu Derya nehirlerinin kollarını meydana getirir. Amu Derya (Ceyhun), ülkenin güney sınırının büyük bölümünü çizer. Diğer önemli akarsu ülkenin orta kesiminden geçen Zerefşan Irmağıdır.
İklimi
Tacikistan'da sert kara iklimi hüküm sürer. Vâdilerde Astropik bir iklim görülür. Yazlar çok sıcak ve kurak geçer. Yağış miktarı genelde düşüktür. Senelik ortalama yağış miktarı 150-250 mm arasında değişir. Dağlık bölgelerde kışlar çok soğuk olup, sıcaklığın zaman zaman -46°C'ye düştüğü görülür. Dağlık bölgeler vâdilere nazaran daha az yağış alır. Yağış ortalaması 60-80 mm arasında değişir.

Tabiî Kaynaklar
Mâdenler: Yeraltı zenginlikleri bakımından zengin olan Tacikistan'da demir cevheri, kurşun, çinko, antimon, cıva, altın, kalay, tungsten, petrol, doğalgaz ve kömür yatakları vardır. 
Bitki örtüsü: Yeryüzü şekilleri ve iklim şartları sebebiyle son derece zengin bir bitki örtüsüne ve hayvan varlığına sâhiptir. Ülke topraklarında 
 
Nüfus ve Sosyal Hayat
Tacikistan nüfûsu 7.000.000 olup, nüfus yoğunluğu %37'dir. Ülkede nüfus artışı çok yüksektir. Tacikistan nüfûsunun % 80'ni Tacikler, % 15'ini Özbekler, % 1.1'ini Ruslar, % 4'ünü diğer milletler meydana getirir.Ülkenin en büyük şehirleri Duşanbe ve Hocent'tır. üfûsun büyük kısmı kışlak adı verilen küçük köylerde yaşamaktadırKışlakların çoğunda okul, sağlık, alışveriş ve kültür merkezi vardır. Eğitim: Eğitim parasız olup 7-17 yaş arasında mecbûridir. Ülkede meslekî eğitim veren çok sayıda orta öğretim kurumuyla yüksek okul vardır. Tacikistan İlimler Akademisi 1951'de kurulmuş olup, 18 enstitüsü mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder